Kronen en bruggen

Een duurzame manier om uw tanden en kiezen te vervangen is door middel van kronen en bruggen. Een behandeling voor een kroon of brug is lastiger dan een behandeling voor een gewone vulling, daarom zult u ook meerdere keren naar uw tandarts moeten om de behandeling af te ronden. Een voordeel is wel dat kronen en bruggen de oorspronkelijke vorm en functie van uw tanden zo veel mogelijk proberen te benaderen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje dat perfect op een afgeslepen tand of kroon past. Meestal gemaakt van porselein en/of metaal, het kapje zorgt er voor dat een tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug krijgt. Een kroon wordt op een afgeslepen tand vastgelijmd.

Wanneer kiezen we voor een kroon?

  1. Verkleurde of slecht gevormde tanden voorin de mond kunnen mooier gemaakt worden door middel van kronen.
  2. Wanneer er door tandbederf een te groot deel van de tand of kies is versleten en er geen houvast is voor een vulling.

Wat is een brug?

Een brug is een rij die bestaat uit 2 of meer kronen en vervangt een of meerdere tanden of kiezen. Een brug wordt bevestigd aan 2 of meer pijlers, dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijde van de ontbrekende tand of kies. En tussendeel wordt ook wel een ‘dummy’ genoemd en bestaat uit een of meerdere ontbrekende tanden of kiezen.

Wanneer kiezen voor een brug?

Ter voorkoming van scheve of uitgegroeide tanden of kiezen.
Wanneer u moeite heeft met kauwen.
Om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren.

Soorten bruggen

Vrij-eindigende brug
De pijlers bij een vrij-eindigende brug bevinden zich aan slechts één zijde van de open ruimte.

Gewone brug
De pijlers bij een gewone brug bevinden zich aan weerszijde van de open ruimte.

Etsbrug
Wanneer de tanden aan weerszijde van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn, is een etsbrug mogelijk. Bij een etsbrug hoeft er nauwelijks iets van de tanden geslepen worden, echter zijn ze wel makkelijker los te halen dan een gewone brug. Meestal vervangt een etsbrug een of twee tanden. De brug wordt door middel van een onzichtbare lijm op metalen plaatjes aan de binnenzijde van de tanden geplakt.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

Porselein
In de meeste gevallen kunnen kronen van porselein worden gebruikt. Het materiaal heeft dezelfde kleur als uw tanden en ziet er daarom natuurlijk uit, tevens is dankzij moderne technieken breken uitgesloten.

Metaal-porselein
Hierbij wordt metaal als basismateriaal gebruikt.
Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

Metaal
In enkele gevallen worden kronen van metaal aangebracht. Deze kronen zijn enorm sterk en slijten niet. Ze krijgen een zilver- of goudkleurige legering waardoor ze een opvallende kleur hebben. Hierdoor zullen ze alleen achterin uw gebit worden toegepast.

Waaruit bestaat de behandeling?
Om een kroon of brug te bevestigen zijn meerdere behandelingen nodig. De bevestiging verloopt in stappen. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt maar in een laboratorium, dit neemt ook een à twee weken tijd in beslag.

De behandeling in 7 stappen

1 – Afslijpen van de tand of kies
De behandeling begint met het afslijpen van de tand of kies totdat er genoeg ruimte is ontstaan voor de kroon. Wanneer nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.

2 – Afdruk maken
Daarna wordt er een afdruk gemaakt van de hele kaak waarin de tand zich bevind, dit wordt gedaan door middel van een afdruklepel met daarin een rubberachtige massa. In het laboratorium wordt in de afdruk gips gegoten, en op basis daarvan wordt een kroon gemaakt.

3 – Beetregistratie
Om te kijken hoe uw tanden en kiezen op elkaar passen is een beetregistratie nodig. Dit is een afdruk van de tegenovergestelde kaak en wordt gemaakt door op een wasplaatje te bijten.

4 – Kleur bepalen
Wanneer een kroon voorin uw mond komt te staan zal deze meestal een natuurlijke kleur krijgen. Uw tandarts zoekt, samen met u, de meest geschikte kleur uit.

5 – Noodvoorziening
Om de afgeslepen tand te beschermen plaatst de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Met deze kroon kunt u geen kleverige of harde dingen eten. Mocht hij desondanks toch breken of loslaten, neem dan contact op met uw tandarts Uden.

6 – Vastzetten
De kroon wordt bevestigd tijdens de laatste afspraak. Hierbij wordt er een beetje snelhardend cement aangebracht aan de binnenkant van de kroon, en deze wordt vervolgens op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt.

7 – Opbouw
Een opbouw kan geplaatst worden wanneer uw tand te weinig steun biedt voor een kroon. Een opbouw wordt dan met een pin en lijm bevestigd aan uw wortelkanaal. Op de opbouw wordt vervolgens de kroon bevestigd.

Onderhoud

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de praktijk in Uden of Zeeland
Tel Uden: 0413 26 44 90
Tel Zeeland: 0486 452 783